Вівторок
16.04.2024
12:25
Категорії розділу
Цікаве [21]
Прозорість та інформаційна відкритість [0]
Комп'ютерні технології [9]
Освіта [18]
Привітання [10]
Вхід на сайт
Пошук
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
Лановецький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля

Абсолютно безпечних доз спиртного не буває!

Ученi нарешті довели, що абсолютно безпечних доз спиртного не буває,  алкоголь руйнує ДНК людини.

Науковцi нарештi дiзналися, що найшкiдливiше у горiлцi. Виявляється, це не сумнозвiснi сивушнi масла, навiть не етанол, а оцтовий альдегiд (ацетальдегiд) — продукт розщеплення етилового спирту.

Саме вiн спричиняє незворотне руйнування ДНК — носiя генетичної інформації, провокує дефекти розвитку у ненароджених дiтей. Правда, британськi ученi дослiджували ефект впливу алкоголю на лабораторних мишах. Але стверджують, що механiзм дiї спiльний для усiх вищих органiзмiв: це призводить до їх виродження.

— Ацетальдегiд — один з найбiльш токсичних продуктiв, на котрi розпадається алкоголь у кровi, — пояснив Ярослав Рожковський, професор, завiдувач кафедри фармакогнезiї Одеського державного мед­унiверситету. — Це страшна отрута, хiмiчна формула якої дуже подiбна до формули формальдегiду. Коли ацетальдегiд накопичується у кровi, з’являються почервонiння шкiри та симптоми iнтоксикацiї — першi ознаки того, що отруйного впливу зазнають центральна нервова система та печiнка.

— I органiзм нiяк не може нейтралiзувати цю отруту?

— Хiба частково. В органiзмi людини є фермент ацетальдегiд­дегiд­рогеназа. Що вища активнiсть цього ферменту, то швидше вiдбу­вається переробка токсичних продуктiв у нетоксичнi та виведення їх з органiзму. Багато що залежить i вiд активностi алкогольдегiдрогенази — ферменту, котрий регулює розпад алкоголю в органiзмi. При високiй активностi цього ферменту людина може довго не п’янiти (що, однак, не зменшує шкоди для органiзму, бо алкоголь не перетворюється на джерельну воду).

— Тож думка про те, що помiрне пиття здоров’ю дорослих людей не шкодить, а, навпаки, допомагає — хибна?

— Регулярне споживання навiть малих доз алкоголю провокує дисбаланс в органiзмi, — каже Олексiй Артемчук, нарколог, кандидат медичних наук, науковий спiвробiтник Iнституту неврологiї, психiатрiї i наркологiї АМН України. — Згаданий вище ацетальдегiд здатний гальмувати репарацiю ДНК, себто здат­нiсть клiтин виправляти порушення. Алкоголь вносить жахливi "поправки” в розвиток ембрiона. У зовнiшностi й поведiнцi дитини, що народжена вiд батькiв-п’яниць, завжди помiтнi вiдхилення вiд норми. Здавен (коли про ДНК i гени ще нiхто не знав) люди помiтили, що п’яне зачаття призводить до дефектiв розвитку дитини.

— А натуральнi вина, напевно, безпечнiшi за горiлку?

— Навiть 50 грамiв виноградного вина на день (якщо споживати регулярно) загрожує алкоголiзмом. Бо етиловий спирт i у винi мiститься. А про горiлку i говорити годi. Доведено, що 15 — 30 грамiв випитої горiлки зменшують ефективнiсть роботи мозку на 12 — 26% на майже двi доби пiсля споживання. А пiсля споживання 80 грамiв горiлки продуктивнiсть працi знижується на 17%. Випили 25 — 40 грамiв спиртного? Вищi функцiї мозку змо­­жуть поновитися лише на 12 — 20-й день.

 

Iрина КОНТОРСЬКИХ, Лариса ПАВЛИК.

Газета Експрес №5834 від 14.07.2011 р.







Категорія: Цікаве | Додав: BC (27.02.2012)
Переглядів: 2072 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]